Ondernemen

BTW voordeel van ondernemen in een atelierwoning

Heb je een onderneming en zie je wonen en werken al helemaal samengaan in de atelierwoning van Huis aan de Haven? Weet dan dat je mogelijk ook een deel van de btw op de aankoop van de woning in aftrek kunt brengen.

Toelichting

Bij de aankoop van de atelierwoning wordt btw in rekening gebracht in plaats van overdrachtsbelasting, dit komt omdat we een nieuwe woning aan je verkopen. Geen zorgen, deze btw is onderdeel van de getoonde prijs (vrij op naam). Je betaalt feitelijk ca. € 400.826 plus ca. € 84.174 aan btw, totaal € 485.000 v.o.n.

Zijn jouw activiteiten btw belast? Dan mag je het deel van de atelierwoning – naar verwachting de begane grond – dat je voor jouw onderneming gebruikt, aanmerken als ondernemingsvermogen. Voor dit deel is de btw die bij de aankoop van de atelierwoning in rekening wordt gebracht ineens aftrekbaar in jouw btw-aangifte.

Aandachtspunten

1. Je gaat het atelier gebruiken voor btw-belaste activiteiten van jouw onderneming.
2. Indien het gebruik van het atelier wijzigt binnen 10 jaar na aankoop, dan is naar verwachting een gedeeltelijke correctie van de btw-aftrek noodzakelijk (herziening*).

Wij adviseren de exacte btw-gevolgen voor jouw onderneming met jouw adviseur, accountant of een btw-specialist te bespreken.

 

*) de herzieningsregeling volgt de btw-aftrek in het eerste boekjaar nadat je start in de atelierwoning, en de volgende negen boekjaren. Ieder jaar na het eerste boekjaar waarin je start moet je beoordelen of nog hetzelfde deel van de atelierwoning voor btw-belaste activiteiten wordt gebruikt. Wijzigt dit gebruik, dan moet je jaarlijks maximaal 10% van de btw die je bij aankoop in aftrek hebt gebracht corrigeren.

Petra de Waal, Belastingadviseur, specialist btw en overdrachtsbelasting bij Dirkzwager

Inschrijfformulier